Resurs 6EST_MGMT_

Allmän tandvård

Lagningar i composite, plast eller porslin

Din tand behöver lagas om du har fått hål i den eller om en gammal lagning har gått sönder. Det finns några olika sätt att laga en tand, men det vanligaste är att den lagas med en plastfyllning. 

 

Det finns flera olika material som används för att laga en tand. Vilket material som är mest lämpligt beror på var skadan sitter och hur stor den är. Om du vet att du är överkänslig eller allergisk mot något material är det viktigt att du berättar det.

Vilket material som används kan påverka kostnaden för behandlingen eftersom en del material är dyrare än andra. Du kan själv vara med och bestämma tillsammans med tandläkaren vilket material som ska användas. 

Före behandlingen får du oftast bedövning där vi kan erbjuda smärtfri teknik med sk. Wand. 

Tandläkaren börjar med att borra bort den del av tanden som är skadad där också gamla lagningar tas bort. Sedan förbereder tandläkaren tanden för att göra fyllningen, och materialet fästes i tanden med hjälp av ett lim (bonding). 

Efteråt kommer tandläkaren att putsa för att forma fyllningen och tuggytan. Det är för att den ska passa bra med de andra tänderna. Slutligen putsar och polerar tandläkaren fyllningen för att tanden ska kännas lika jämn som de andra tänderna.

Behandlingen tar oftast mellan 15 och 45 minuter, men väljer man porslin som material behöver du komma tillbaka en andra gång för fastsättning. 

Du kan känna dig bedövad i munnen några timmar efter behandlingen om tanden lagats med bedövning. 

Det går bra att tugga med tanden direkt efter behandlingen, men det kan vara bra att ta det försiktigt tills bedövningen har släppt så att du inte biter dig i t.ex kind eller tunga.

 

Lät det intressant? Boka då en tid redan nu.