Resurs 6EST_MGMT_

Allmän tandvård

Bettskenor

En bettskena används när man har besvär från käkleder och tuggmuskler. Den hjälper till att avlasta käkleder och tuggmuskler vilket gör att musklerna lättare kan slappna av. Vi rekommenderar också alltid en bettskena för att undvika en alltför snabb nedslitning av tänderna vid tandgnissling.

 

Det är normalt att bettskenan kan kännas stor och klumpig de första dygnen och ge vissa kväljningskänslor. Den kan också ge upphov till ökad salivavsöndring. På grund av spänningen i skenan kan vissa tänder bli ömma, speciellt på morgonen. Kindbitning och skavsår kan även förekomma.

Dessa obehag brukar gå över, när man vant sig något vid sin skena. Skulle besvären kvarstå efter ett par dygn och om obehagen är så stora att det inte går att använda skenan ska tandläkaren underrättas, så att nödvändig justering kan göras.

När skenan avlägsnas ur munnen på morgonen, händer det att bettet inte verkar ”stämma”. Detta är helt naturligt och en följd av den avslappning som börjat i tuggmuskulaturen.

I samband med större behandlingar av bettfel med porslinskronor, porslinfasader och tandimplantat, rekommenderar vi ofta antingen en mjuk eller hård bettskena.

Lät det intressant? Boka då en tid redan nu.